درمان افسردگي كودكان و نوجوانان

محتوا آموزشي براي تربيت كودك سالم

درمان افسردگي كودكان و نوجوانان

۳۵ بازديد ۱ نظر


به گمان خيلي ها، افسردگي مختص به دوران بزرگسالي است غافل از آنكه بنا بر آمارهاي غير رسمي بالغ بر ۲۲ درصد از كودكان ايراني با اختلال افسردگي دست و پنجه نرم مي كنند.
روانشناسان مي گويند، بعضي ويژگي هاي خانوادگي مانند تحصيلات والدين و عملكرد خانواده از نظر تعداد دعواها، جو هيجاني و رضايت از زندگي زناشويي از مواردي است كه در روحيه كودكان اثر مي گذارد.
امروزه ميزان افسردگي در كودكان و نوجوانان در حال افزايش است و شايد كمتر خانواده‌اي متوجه بروز اين اختلال در كودكان خود باشد.

قطعا بي توجهي به درمان افسردگي كودكان تبعات جبران ناپذيري در بر دارد، از همين رو به سراغ محدثه كشاورز از روانشناسان استان قزوين رفتيم تا در خصوص افسردگي، پيشگيري و درمان آن اطلاعات بيشتري كسب كنيم.

 

از نشانه هاي بروز افسردگي در كودكان چيست؟
معمولا افسردگي در كودكان در قالب هاي مختلف بروز پيدا مي كند به عنوان مثال مي توان در كودكي كه انرژي و جنب و جوش لازم كودكي را ندارد، ساكت و منزوي است و در برخورد با افراد مختلف بيش از حد احساس خجالت مي كند ريشه هاي افسردگي را پيدا كرد اما هميشه افسردگي خود را با چهره غمگين نشان نمي‌دهد، گاهي ريشه هاي افسردگي را بايد در بيش فعالي، خشونت و عصبانيت پيدا كرد.

فرياد با صداي بلند، گريه، نداشتن تمركز، مشكلات گوارشي، فكر كردن به مرگ و همچنين تمايل به بازي هاي خشن رايانه اي از نشانه هاي مهم افسردگي در كودكان است كه خانواده ها بايد نسبت به آن توجه لازم را داشته باشند.

 

افسردگي در كودكان و نوجوانان دختر بيشتر است يا پسر؟
نمي توان به صورت مطلق گفت كه افسردكي در كودكان پسر بيشتر است يا دختر، اما به طور كلي بر اساس مراجعات، ميزان افسردگي در كودكان پسر بيشتر از كودكان دختر است ولي ميزان افسردگي در نوجوانان دختر شايع تر از نوجوانان پسر مي باشد.

از طرفي اختلالات دو قطبي در نوجوانان در حال افزايش است كه ريشه آن به افسردگي باز مي گردد. معمولا نوجواناني كه دچار اختلالات دوقطبي هستند، با وسواس شديد، بيش فعالي، وسواس فكري و چنين اختلالاتي مواجه مي شوند.

 

در خصوص پيشگيري و تشخيص افسردگي توضيح دهيد؟
كودكاني كه در سابقه خانوادگي خود با اختلال افسردگي مواجه هستند يا كودكان خانواده هاي پرجمعيت و كودكان و نوجواناني كه سوء مصرف الكل و مواد مخدر دارند، بيش از ديگران در معرض ابتلا به افسردگي قرار دارند بنابراين افسردگي مي تواند ريشه داشته باشد.
با توجه به اينكه افسردگي در كودكان خيلي نهان نيست و جزو اختلالات پنهان است، خانواده ها بايد توجه لازم را در بررسي رفتارهاي كودكان داشته باشند و در صورت مشكوك بودن به افسردگي در كودكان حتما براي درمان به پزشك ارجاع دهند.

هيچ آزمايش اختصاصي‌اي چه از نوع پزشكي و چه از نوع روانشناختي وجود ندارد كه بتواند به طور واضح افسردگي را نشان دهد اما با پرسشنامه ها و مشاوره ها مي توان دريافت كه كودك داراي اختلال است يا خير.

 

در اين راستا گزينه هاي درماني موجود كدامند؟
درمان افسردگي كودكان كاملا مشابه درمان بزرگسالان و شامل روان درماني يا مشاوره و دارو درماني است اما نقش خانواده و محيط كودك در فرايند درمان در مقايسه با بزرگسالان متفاوت است.
معمولا براي درمان افسردگي كودكان پيش از تجويز داروهاي ضد افسردگي، مشاوره درماني تجويز مي شود.
مطالعات تا اين لحظه نشان داده اند كه تركيب روان درماني و دارو درماني در درمان افسردگي بيشترين اثربخشي را دارد.
در بخشي از صحبت هاي خود در خصوص اختلال دو قطبي در كودكان صحبت كرديد، در اين خصوص نيز توضيح بفرماييد؟
اختلال دو قطبي كه افسردگي شيدايي نام دارد، به اين صورت است كه فرد مبتلا به آن داراي نوسانات اختلالي بسيار شديد است. يعني گاهي داراي افسردگي شديد بوده و گاهي در حالت شادماني افراطي قرار دارد.
وسواس فكري و وسواس جسمي از عوارض افسردگي شيدايي است و يك نفر از هر ۱۰۰ نفر در طول زندگي، دچار اينگونه اختلال و افسردگي مي شوند كه معمولا شيوع آن بعد از سنين نوجواني اتفاق مي‌افتد.

در سنين بالاتر از ۴۰ سال نيز اين اختلالات غير معمول بوده كه ميزان شيوع آن در زنان و مردان به يك ميزان است.

 

در خصوص درمان اين بيماران هم توضيح دهيد؟
كودكان مبتلا به اختلال دو قطبي معمولا با استفاده از روان درماني و تركيبي از داروهاي مختلف نظير يك داروي ضد افسردگي و يك داروي تثيبت كننده روان، درمان مي شوند.
در اين گونه اختلال، داروهاي افسردگي بايد با احتياط مصرف شوند چرا كه مي توانند باعث بروز اختلالات جدي تري از جمله جنون شوند بنابراين مديريت داروهاي مورد استفاده يك كودك بايد بخشي از برنامه مراقبتي او باشد و در اين زمينه لازم و ضروري است كه خانواده اهتمام داشته باشد.

همچنين اين هشدار وجود دارد كه داروهاي ضد افسردگي ممكن است احتمال افكار و رفتارهاي مرتبط با خودكشي را در كودكان و نوجوانان مبتلا به افسردگي يا ديگر اختلالات روانشناختي افزايش دهند بنابراين درمان بايد توسط يك پزشك و متخصص مجرب تجويز شود و كودك مدام مورد بررسي و تحت نظر قرار گيرد.

 

منبع: عصر ايران

قرص فاموتیدین ۴۰ برای چیست؟  این قرص پر مصرف چه کاربردی دارد. در همین راستا بهتر است بدانید که قرص فاموتیدین ۴۰ یک نوع داروی ضدافسردگی وضد اضطراب است که به عنوان یک مهارکننده بازجذب سروتونین در سیستم عصبی مرکزی عمل می‌کند. سروتونین یک نوع نوروترانسمیتر است که در انتقال ایمپالس‌های عصبی نقش دارد و افزایش سطح آن می‌تواند به بهبود وضعیت مزاجی و کاهش اضطراب کمک کند. فاموتیدین با مهار بازجذب سروتونین توسط سلول‌های عصبی، باعث افزایش مقدار سروتونین در فضای سیناپسی می‌شود و در نتیجه تاثیرات مثبتی بر وضعیت روحی و روانی افراد ممکن است داشته باشد.

 

این دارو معمولاً برای درمان اختلالات افسردگی، اضطراب و اختلالات مزاجی مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این حال، مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک باشد و ممکن است باعث اثرات جانبی ناخواسته شود. همچنین، تغییرات در دوز و مدت زمان مصرف باید توسط پزشک معالج تعیین شود تا اطمینان حاصل شود که درمان به نحو موثر انجام شده و هیچ مشکل جانبی خطرناکی برای فرد ایجاد نمی‌شود.

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.